Proces Tehnologic
- Home
- Proces Tehnologic
Procesul tehnologic presupune cîteva acțiuni:
- Procesul de inspectare monitorizează trasabilitatea produsului înainte de procesare şi se face astfel:
- prima inspecţie are loc la primirea mierii, când se realizează o evaluare din punct de vedere al aspectului, gustului şi mirosului, furnizorul primind pe loc acceptul sau refuzul;
- mierea acceptată este stocată în vederea analizării, fiecare furnizor primind un număr de cifrare;
- mierea conformă din punct de vedere calitativ (după efectuarea analizelor şi acceptul de la laborator), este stocată în depozit, pe sortimente, fiecare butoi fiind etichetat separat (cu numele furnizorului, cantitatea, sortimentul şi data întrării),
- mostră din fiecare lot analizat este păstrată de laborator, pe o perioadă de 12 luni, fiecare butoi din depozit având o mostră corespondentă în arhiva laboratorului;
- mierea trebuie neapărat să fie procesată;
- pe tot parcursul fluxului tehnologic sunt prelucrate mostre de miere de la loturile formate şi analizate în profunzime.
- Dozarea şi ambalarea mierii se face imediat după terminarea proceselor tehnologice de condiţionare a acesteia. Alegerea ambalajului pentru miere depinde de două categorii de motivaţii:
- motivaţii de ordin tehnic
- motivaţii de ordin estetic.
Dozarea mierii se va face la plic sau la caserolă porţionată în unităţi de 20 gr.
Modul de ambalare al mierii la plic şi/sau caserolă se face astfel: 20gr x 60 buc/ cutie carton.
Cealaltă cantitate a mierii se ambalează în flacoane de plastic ecologice la 250/500 gr şi în borcane de sticlă transparentă la 250 gr/340 gr/500 gr/1000 gr.
Modul de ambalare: 250 gr x 20 buc/ cutie carton
340 gr x 16 buc/ cutie carton
500 gr x 10 buc/ cutie carton
1000 gr x 5 buc/ cutie carton.
Toate flacoanele şi borcanele de miere sunt etichetate. De asemenea, pe etichetă putem marca textul în funcţie de cerinţa clientului sau putem eticheta sub marca proprie a clientului.
Totodată, întreprinderea noastră va fi deschisă oricărei modificări în ceea ce priveşte modificarea gramajelor sau a designului.
Mierea pe care compania „Honey Dream” o procesează şi ambalează este conformă cerinţelor normelor europene.
- Depozitarea mierii se face într-un depozit pregătit pentru a face faţă cerinţelor Centrului de Sanatate Publica, a ANSA şi a altor instituţii abilitate în a autoriza depozitul respectiv.
Depozitarea mierii se face pe rafturi special amenajate, unde este păstrată până la onorarea comenzilor.
- Păstrarea produsului finit
Mierea cu un conţinut de apă sub 17,1% se păstrează foarte bine indiferent de conţinutul de levuri, cea cu conţinut de apă cuprins între 17,2% şi 18% – numai în cazul, în care levurile nu depăşesc 1000/gr, între 18,1% şi 19% apă, mierea se păstrează numai dacă nivelul levurilor nu depăşeşte 10/gr, iar între 19,1% şi 20% apă, numai în cazul, în care acestea nu depăşesc 1/gr. Indiferent de conţinutul în levuri, mierea, cu o umeditate de 20% apă şi mai mult, se fermentează şi este supusă procesului de degradare.
Pentru a înlătura acest proces, cercetările pe care le-am efectuat, au stabilit, că cea mai eficientă metodă de a împiedica fermentaţia este pasteurizarea mierii timp de ½ minute la temperatura de 63 grade C sau timp de 1 minut la 69 grade C, procedeu, care distruge levurile. Pentru păstrarea mierii fluide în borcane, este necesar, ca să se ţină timp de 5 luni la temperatura de 0 grade C, iar după aceasta cutiile cu borcane se aşează distante una faţă de alta, permiţând astfel trecerea printre acestea a unui curent de apă rece. Temperatura depozitului, în care se păstrează mierea, este de 14 grade C, curat, uscat şi fără mirosuri străine, deoarece păstrarea acesteia la temperaturi mai mari, cuprinse între 20 şi 25 grade C, determină pierderea aromei şi închiderea la culoare a mierii.
5. Distribuirea mierii de către producător, sau prin intermediul canalelor de distribuție.